ACHATINA RETICULATA

Voor diegene die wat extra informatie wil, staat hieronder een "korte" beschrijving over deze soort.

In het verleden heb ik 5 volwassen Achatina reticulata slakken gehouden, maar inmiddels ben ik overgestapt op de pissebedden. Deze zijn net wat onderhoudsvriendelijker, waardoor het minder tijd in beslag neemt.

Herkomst
De Achatina reticulata leeft vooral in Zanzibar; een eiland van Tanzania (oost Afrika).
Zanzibar staat vooral bekend om zijn zandstranden, maar wat veel niet weten is dat naast de uitgestrekte open vlaktes, er ook een heel regenwoud is waar diverse slakken, waaronder de reticulata zich rustig voortbewegen.

Uiterlijk & karakter
De reticulata behoort tot 1 van de grootste reuzenslaksoorten. Het huisje van de reticulata kan tot 20 cm groot worden. Helaas wordt de reticulata de laatste tijd veel doorgefokt, waardoor hij vaak niet groter wordt dan 15 cm. Met 7-8 maanden zijn ze volwassen, maar groeien nog steeds door.Het huisje van de reticulata voelt dik aan en is het eerste levensjaar bruin. Hoe ouder de slak, hoe witter het huisje wordt.Het lijfje (de voet) komt over het algemeen in 2 kleuren voor, de dark flesh (wildkleur) en albino flesh. De naam dark flesh, wat donker vlees betekent, klopt niet helemaal aangezien de naam siamees beter tot zijn recht zou komen. De bovenkant van de voet is namelijk donkerder dan de onderkant.Het karakter van een reticulata is vrij uniek; waar veel slakken snel weer in hun huisje kruipen wanneer je zeaanraakt, zal deze slak zich er niet veel van aantrekken. De reticulata staat er om bekend dat ze het fijn vinden geaaid te worden. Het klinkt raar, maar deze slak kan daar echt van genieten.

Verzorging
De verzorging is niet heel veel veeleisend.Met een omgevingstemperatuur van 26-27 graden en een luchtvochtigheid van 80-90%, valt deze slak onder de ''makkelijke'' slakken.

Waar moet u aan denken?
Een verblijf kan een plastic box, een zogenaamde Curver of BraPlast, maar ook een terrarium of oud (aangepast) aquarium zijn.
Het voordeel van een plastic box is dat de luchtvochtigheid beter te regelen is, omdat u er zelf naar eigen inzicht luchtgaten in kan maken. Nog een bijkomend voordeel is dat ze makkelijk hygiënisch te reinigen zijn. Een terrarium heeft ook zo zijn voordelen, zo is het inrichten van een glazen terrarium gemakkelijker en ook kunnen de slakjes eenvoudig geobserveerd worden. Eén groot nadeel is het openen van de schuifruitjes. Als er namelijk een slak tegenaan plakt, kunt u het ruitje niet openschuiven, omdat u de slak daarmee kan verwonden.
De Exo terra is dan wel weer wel geschikt, omdat de deuren naar buiten openen en de deksel van het terrarium af kan. Daar zit ook meteen zijn nadeel, het is belangrijk om de top-screen af te dekken met plastic en alleen de ventilatie aan de voorzijde te gebruiken.

In het kort:
Een plastic box is handiger in gebruik en neemt minder ruimte in. Een terrarium is een mooie eyecatcher, maar neemt meer plaats in. De keuze is aan u.

Hoe groot moet uw verblijf zijn ?
Het spreekt voor zich zelf, hoe meer slakken in 1 verblijf, hoe groter het verblijf moet zijn. Hier onder heb ik een paar trucjes om de minimale maat te bepalen.
Stap 1: Meet eerst het huisje van de slak
Stap 2: Doe dit x1,5. Dit is de minimale hoogte van de bak.
Stap 3: Voor de breedte en diepte is het belangrijk dat de slak om zijn as kan draaien, zonder dat hij zijn schelp stoot tegen andere slakken.

Let op dit zijn echt de minimale maten. Natuurlijk is het verstandig om ze wat groter te houden, beter te groot dan te klein. Vooral bij jongen slakjes is het goed te bedenken dat ze nog flink zullen groeien.

Hoe houd ik mijn verblijf warm?
Er zijn verschillende manieren om een verblijf op te warmen. Dit kan door heel de kamer te verwarmen en is erg handig bij meerdere bakken. Ook kunt u de bakken tegen de verwarming plaatsen: Let wel op dat de verwarming altijd aan staat!

Ook kunt u kiezen voor een kweek/reptielen rack. Dat is een kast die doormiddel van een warmtekabel, aan de onder of achterkant, de plastic bakken verwarmt. De warmtekabel is aangesloten, op een daarvoor bestemde thermostaat, waar de dag- en nachttemperatuur mee geregeld kan worden.

Een andere manier is een warmtemat of kabel tegen de achterkant van het terrarium te plakken. Iets waar de meningen over verdeeld zijn, is het gebruik van de mat aan de onderkant.
Ik ben van mening dat dit best kan, maar met een grote maar.. Dat de warmte mat niet meer dan 1/3 van het oppervlakte mag verwarmen. Let op dat er tussen de warmte mat en de (bijv.) tafel minimaal 1 cm zit. Dit kan door het terrarium op latjes te zetten. Als er geen ruimte tussen zit, kan de warmte mat zijn restwarmte niet kwijt en zegt de bodem van het terrarium krak.

Welke substraat of bodembedekker heeft u nodig?
Nu u een keuze heeft gemaakt in welk verblijf u geschikt vind, komen we aan bij de inrichting. Belangrijk is om aarde te nemen zonder meststoffen, het liefst cocopeat of cocosaarde van Ecostyle. U heeft ongeveer een half keer de schelp in hoogte aan aarde nodig en een flinke pluk mos. Liefst los mos, zodat ze er makkelijk tussen kunnen graven en eieren kunnen leggen.

Welke decoratie en handige hulpmiddelen kunt u gebruiken?
Als decoratie kunt u denken aan kunstplanten. Deze zijn al vanaf 1 euro te verkrijgen bij goedkope winkels zoals de Action, Wibra of Xenos. Natuurlijk zijn er ook mooiere kunstplanten. Deze kunt u kopen bij de betere dierenwinkels of via internet.
Ook zullen slakken het zeer op prijs stellen wanneer ze kunnen schuilen. Dit kan door de kunstplanten of een simpel plastic bloempotje (die altijd om de planten zitten wanneer ze worden gekocht), of door een leuke kurk stam.
Een planten onderzetter is multifunctioneel, het kan worden ingezet als voerbak of met een heel klein laagje water als zwembad. (Let op! Zorg dat er in een jonge slakken verblijf geen water staat, de jongen slakjes kunnen daar heel snel in verdrinken!)

Hoe blijft het huisje van uw slak mooi en gezond?
Zoals bij alle tropische slakken, is sepia van groot belang. De slakken kunnen naar behoefte van de kalkbron eten. Dit in tegenstelling tot calcium poeder, wat over de groente word gestrooid. Het gevaar daarvan bestaat dat of ze teveel calcium binnenkrijgen of te juist te weinig voor een huisreparatie. Zorg daarom altijd voor een stuk sepia in het verblijf! Persoonlijk gebruik ik gebroken stukken, omdat ik dan geen hele stukken moet weggooien omdat het te vies wordt.

Welke groente en fruit kan ik geven?
Verder hebben slakken verse groente en fruit nodig m.u.v. ui-soorten en citrus vruchten. Dit is te sterk voor hun gevoelige spijsvertering. Elke soort heeft zo zijn eigen voorkeur, zo is de ene gek op zoete aardappel en mango en trekt de andere er zijn neus voor op.
Andijvie en zoete aardappel zijn een goede basis, dit omdat ze veel calcium bevatten. Daarnaast kunnen andere soorten groente en fruit gegeven worden.

Zijn er nog andere dingen die ik mijn slakken kan geven?
Ook zijn er 'Snailsticks' op de markt; dit is een bijzonder lekker en gezond snoepje. Let op, dit is niet ter vervanging van de verse groente of fruit.

Het lijkt wel een rage om naast groente, fruit en snailsticks; vissen- en mensenvoer te geven. Zo zie ik steeds vaker voorbij komen dat slakken Brinta met vis- of kattenvoer krijgen. Ik bekijk het altijd zo.. komt het in de natuur voor? Is het antwoord nee? Waarom zou ik het dan geven? Het zelfde geldt voor kippen opfokkorrels: Waarom moet een slak supersnel groeien? Dit komt zijn huisje niet ten goede. Het huisje zal te snel gaan groeien, waardoor het poreus wordt en erg breekbaar.
Er zijn wel 100% algen tabletjes voor vissen en daar zit het verschil. Slakken eten in de natuur ook alg, dus 1 tabletje per maand kan geen kwaad.

Verdere belangrijke informatie:
Natuurlijk heeft elke slak zijn eigen behoeften. Een goed dag/nacht ritme is erg belangrijk. Zorg er voor dat de temperatuur 's nacht 2 tot 4 graden daalt. Om de luchtvochtigheid op peil te houden, kunt u de bak elke avond licht besproeien. Zorg ervoor dat het geen zwembad wordt! Het beste is om in de buurt van de warmte bron te sproeien. Zo ontstaat er een luchtvochtigheid en geen modderpoel.

Gebruik nooit een lamp in het verblijf met uitzondering van led strips (geen gewone led lamp). In dat opzicht zijn slakken domme diertjes; de slakken zullen de warmte van de lamp opzoeken en er op gaan zitten. De lamp wordt te heet waardoor ze levend zullen verbranden! Wilt u toch graag licht in uw slakkenverblijf, kies dan voor een led strip. Deze worden niet warm en sommige kunnen tegen water en zijn dus geschikt voor in het verblijf.

Voedsellijst:

Veilig

  • Visvoer (1x per maand)
  • haver/ zemelen (1x per maand)
  • Pinkies (eendaags muisjes/ratjes 1x per 2 maanden)
  • Gedroogde insecten
  • Algen
  • Schone gevallen bladeren
  • schone sepia (binnenkort kook tips voor vuile sepia)

Groente en fruit

  • Andijvie
  • Wortel
  • Kool soorten
  • Zoete aardappel
  • Champignons
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Courgette
  • Paksoi
  • Paprika
  • Spinazie
  • sperziebonen / peultjes/ snijbonen e.d.
  • Pompoen
  • Banaan
  • Peer
  • Appel
  • Mango
  • Aardbei
  • Cactusvrucht
  • Meloen

Niet veilig

  • Peper soorten m.u.v. paprika
  • Ui
  • Prei
  • Bieslook
  • Lente ui
  • Citrusvruchten
  • Groente en fruit uit blik of pot
  • etensresten i.v.m. kruiden en zout
©2021 kleinblijvendeschildpadden.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin